NAT SYSTEEM

De sprinklers in een nat systeem zijn allen verbonden aan pijpen die gevuld zijn met water en constant onder druk staan. Sprinklers in de buurt van het vuur knappen, waardoor water door deze sprinklers gaat stromen. De pomp zal door de drukval in het systeem aan gaan en water gaan verpompen. Zolang er de beschikking is over water, blijven de sprinklers sproeien.
Natte systemen worden overal gebruikt waar géén kans bestaat voor bevriezing. Water zet uit als het bevriest, waardoor pijpen kapot zouden gaan. Hierdoor zou afbraak worden gedaan aan het blussend vermogen van de installatie en bestaat er een grote kans op waterschade.
In sommige gevallen kan er een anti-vries oplossing worden toegevoegd aan het water, zodat bevriezing niet mogelijk is.

DROOG SYSTEEM

De sprinklers in een droog systeem zijn allen verbonden aan pijpen die gevuld zijn met lucht en constant onder druk staan. Op het moment dat de sprinklers in de buurt van het vuur knappen, wordt de luchtdruk in het systeem lager. Hierdoor gaat de droge alarmklep open en zal er water het systeem in stromen.
Droge systemen worden daar toegepast waar er gevaar is voor bevriezing.
Droge systemen kunnen gecombineerd worden met natte systemen. Dat is handig als er sekties met bevriezingsgevaar tussen verwarmde sekties zitten.

DELUGE SYSTEEM

In een deluge systeem zijn alle sprinklers altijd geopend en via pijpen verbonden met de watervoorziening.
Voor een goede werking van een deluge systeem is er een detektiesysteem nodig. Dit systeem is op meerdere manieren uit te voeren (rookdetektie, een droog leidingnet onder luchtdruk met sprinklers, kunststof slang onder luchtdruk). Op het moment dat de detektie een signaal afgeeft, zal de deluge-klep openen en zal uit alle sprinklers water sproeien.
Het doel van een deluge systeem is om binnen een korte tijd het gehele gebied nat te maken en te voorkomen dat een brand zich uit kan breiden. Dit type installatie wordt vaak gebruikt bij gebouwen die extra gevaarlijke goederen bevatten zoals explosieven, chemische middelen en brandbare vloeistoffen.

PREACTION SYSTEEM

Preaction systemen zijn droge systemen die beschikken over een extra detektiesysteem, dat een brand zal detekteren vóórdat de sprinklers afgaan. De sprinklers zijn allen gesloten. Zodra de brand wordt gedetekteerd, wordt de hoofdklep geopend en zal het leidingnet vollopen. Zodra sprinklers worden geopend door een toename van de hitte, zal er direct water gaan sproeien uit de sprinklers.
Preaction systemen worden vaak toegepast in gebieden waar de kans op waterschade tot een minimum beperkt moet blijven. Ze werken sneller dan droge systemen, maar zijn wel aanzienlijk duurder.