Manieren om de brandveiligheid van een bedrijfspand te verhogen

Manieren om de brandveiligheid van een bedrijfspand te verhogen

Brand, een vreselijke gebeurtenis waar we liever niet teveel aan denken. Brand is één van de meest vernietigende dingen die uw bedrijf kan overkomen. Voorkomen is beter dan blussen, dus zorg ervoor dat uw bedrijf de juiste voorbereiding heeft getroffen. Investeren in brandpreventie is investeren in uw bedrijf en uw medewerkers! In deze blog vertellen we u meer over brandpreventie en geven we u tips om uw pand, bedrijf en personeel te beschermen tegen brand.

Wat is brandpreventie?

Onder brandpreventie valt het nemen van maatregelen ter voorkomen en beperken van brand, de gevolgen van brand en het zorgen voor adequate vluchtroutes. Er zijn diverse wetten, regels en afspraken gemaakt rondom brandveiligheid en brandpreventie. Zo moet u in sommige gevallen een omgevingsvergunning aanvragen of een melding maken bij de
betreffende gemeente.

Is uw bedrijfspand veilig genoeg?

Heeft u de juiste maatregelen genomen om brand te voorkomen en weten uw medewerkers wel wat ze moeten doen in het geval van brand? Is dit nog niet het geval, ga er dan mee aan de slag met de onderstaande tips!

Vluchtwegen en verlichting
Zijn er veilige en herkenbare vluchtroutes in uw bedrijfspand? Let goed op dat er in het dagelijkse werk geen blokkades ontstaan op de vluchtwegen door meubilair of opslag van spullen. Zorg ervoor dat de deuren van de nooduitgangen van binnenuit direct zijn te openen zonder gebruik van sleutels. In geval van nood heeft u de sleutel misschien niet bij de hand, waardoor de nooduitgang niet open kan. Dit wilt u natuurlijk voorkomen! Ook op het gebied van verlichting en gordijnen zijn er een aantal aandachtspunten: Werkt de nood- en transparantverlichting en is deze goed zichtbaar, indien deze verplicht is?
De gordijnen bij ingangen, doorgangen en nooduitgangen moeten met deuren meedraaien en het zicht op de deuren niet verhinderen.

Brandblussers
Een goed werkende brandblusser is in het geval van brand onmisbaar. Vergeet niet om de volgende dingen te checken:

 • Zijn de brandslanghaspel en de draagbare blustoestellen altijd bereikbaar?
 • Zijn de blusmiddelen direct te gebruiken? Dit controleer je door één keer per jaar een erkend bedrijf dit te laten controleren. De laatste keuringsdatum is te vinden op het keuringsbewijs op het blusmiddel.

Sprinklersystemen
Wilt u het risico flink verminderen? Kies dan voor een goede sprinklerinstallatie. Met het juiste sprinklersysteem blijft de schade bij brand beperkt. Bij FIRE STOP Holland helpen we u graag met het kiezen van het juiste systeem voor uw bedrijf.

Geef uw personeel voorlichting en vergroot de betrokkenheid
Brandpreventie gaat ook om kleine dingen. Soms kunnen maatregelen overdreven lijken, maar toch kunnen deze maatregelen het verschil maken. Ga werken aan veiligheidsbewustzijn en laat uw medewerkers meedenken over preventie. Zo kunt u de
betrokkenheid bij veilig werken verhogen. Denk na over de volgende zaken:

 • Een ontruimingsplan; Weet iedereen hoe ze moeten reageren bij calamiteiten;
 • Organiseer regelmatig een oefening;
 • Weet iedereen waar de brandblussers zijn en hoe deze gebruikt moeten worden?

De meest voorkomende oorzaken van brand

Elk jaar ontstaat bij een groot aantal ondernemingen brand. Onachtzaamheid bij brandgevaarlijke werkzaamheden is een veelvoorkomende oorzaak. Ook brandstichting bij inbraak en onveilig gebruik van de elektrische installatie zijn veel voorkomende oorzaken van brand.

Bij FIRE STOP Holland houden we ons dagelijks bezig met brandpreventie. Wij hebben jarenlange ervaring met het installeren van sprinklersystemen. Deze systemen voldoen aan alle veiligheidseisen om uw pand zo goed mogelijk te beveiligen tegen brand. Onze ervaren medewerkers geven u het juiste advies om onnodige kosten te voorkomen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over brandpreventie en onze sprinklersystemen.

8 thoughts on “Manieren om de brandveiligheid van een bedrijfspand te verhogen

 1. Marie Reply

  Een goede voorlichting geven is naar mijn idee ook het beste wat je kan doen. Een brand voorkomen kan je tot op zekere hoogte, maar weten wat je moet doen wanneer het te laat is, is nog belangrijker. Regelmatig trainingen volgen is dan ook een must vind ik!

 2. Ferdinand Schneider Reply

  Mij lijkt het erg belangrijk dat je bedrijfspand brandveilig is. Als ik deze punten zo doorlees, voldoet het kantoor waar ik werk aan alle veiligheidsmaatregelen. Zo hebben de brandslanghaspels en de blustoestellen een duidelijk plek en staan ze altijd vrij.

 3. Sarah de Leeuw Reply

  Mijn baas vindt brandbeveiliging erg belangrijk en heeft daarom nieuwe sprinklers laten installeren. Brandblussers hebben we genoeg. Wat zijn eigenlijk de wettelijke verplichtingen?

 4. Shanna Reply

  Wat een leuke blog! Ook echt goed dat je deze tips geeft aan anderen. Jammer genoeg komt het nog vaak voor dat huizen en panden afbranden..

 5. Vincent Rondwijk Reply

  Inderdaad verstandig om regelmatig je brandveiligheid te checken. Daarnaast kan je ook extra aandacht besteden aan een noodplan in het geval van brand. Ik kijk regelmatig of vluchtwegen in mijn kantoorpand goed bereikbaar zijn.

 6. Natalie Reply

  Er staat een school in Rotterdam waarvan ik me nog steeds afvraag hoe het bouwplan ervan is goedgekeurd. Zeventienhonderd leerlingen en drie smalle trappenhuizen waarvoor ze one-way-verkeer moeten organiseren om gedrang te vermijden. Een sprinklerinstallatie heeft het gebouw weliswaar. Ik moet er echter niet aan denken dat daar ooit brand uitbreekt.

 7. ivan Reply

  Niet alleen de brandslang, de haspel en de brandblussers, maar ook de rookmelders worden bij ons jaarlijks gecontroleerd. Die werden onlangs geïnstalleerd, zowel in ons atelier als in de gemeenschappelijke trappenhal. Dat geeft een extra veilig gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *