De voordelen van sprinklerinstallaties

De voordelen van sprinklerinstallaties

Brand is ontzettend verwoestend. Bij een brand is de eerste prioriteit het voorkomen van slachtoffers, de tweede is het beperken van grote materiële schade. Een sprinklerinstallatie kan bedrijven, instellingen en huishoudens veel leed besparen en levens redden. Wij vertellen u er meer over.

Een sprinklerinstallatie kan levens redden

Een klein brandje kan snel uitgroeien tot een enorme vuurzee, met alle gevolgen van dien. Een sprinklerinstallatie vergroot de persoonlijke veiligheid van aanwezigen in een pand. Door de snelle respons van een sprinkler heeft de brand aanzienlijk minder kans om uit te groeien tot een grote vuurzee. Hierdoor kunnen aanwezigen zichzelf snel in veiligheid brengen. Daarnaast koelen sprinklers de hete rookgassen. Hete gassen verzamelen zich bij het plafond. Het water uit de installatie slaat de rookdeeltjes als het ware neer, hierdoor neemt de kans op verstikking en vergiftiging af. Daarnaast blijft ook het zicht in de ruimte beter, waardoor de nooduitgangen gemakkelijker zijn te vinden. Dit kan al het verschil maken!

Bescherm uw pand met sprinklers

Een sprinklerinstallatie beperkt de schade van brand. De sprinklerinstallatie signaleert de brand in een vroeg stadium en grijpt automatisch in, voordat de brand zich verder kan ontwikkelen. Zo blijft de brand beperkt en daarmee ook de materiële schade. Voor bedrijven is dit van belang voor de bedrijfscontinuïteit. Daarnaast zorgt een sprinklerinstallatie veelal tot een verlaging van de verzekeringspremie.

Sprinklers hebben een effectiviteit van 99 procent’

Brits onderzoek naar de effecten van sprinklerinstallaties heeft inzicht gegeven in de effectiviteit van sprinklerinstallaties. Wat bleek? Sprinklerinstallaties waren in 99 procent van de gevallen effectief. Deze bevindingen deden ze op basis van 2294 branden in de periode 2011 tot en met 2016.

Daarnaast bleek dat bij branden zonder sprinklerinstallaties (bij woongebouwen) de schade een oppervlakte van gemiddeld 18 tot 21 vierkante meter bedroeg. Bij branden met een sprinklerinstallatie was dit onder vier vierkante meter aan schade. Bij gebouwen zonder woonfunctie waren de cijfers respectievelijk 30m2 en 60 m2. Deze cijfers laten zien dat sprinklerinstallaties een enorm verschil maken en de impact van schade flink beperken.

Soorten sprinklerinstallaties

Er zijn verschillende soorten sprinklerinstallaties, maar welk systeem past het beste bij uw situatie?

  • Nat systeem: De sprinklers in een nat systeem zijn verbonden aan pijpen die gevuld zijn met water en constant onder druk staan. In het geval van brand zal de dichtstbijzijnde sprinkler bij de brandhaard in werking worden gesteld. Zo kan de brand snel en effectief geblust worden. Belangrijk is dat de temperatuur in de ruimte waar de installatie geplaatst moet worden altijd boven nul is.
  • Droog systeem: De sprinklers in een droog systeem zijn verbonden aan leidingen gevuld met droge lucht. In het geval van brand gaat de hoofdklep open, waardoor de leiding vol lopen en de sprinklers gaan sproeien. Dit systeem is zeer geschikt voor ruimten die blootgesteld zijn aan lage temperaturen.
  • Preaction systeem: Wanneer u kostbare inventaris heeft staan in uw gebouw wilt u er zeker van zijn dat uw sprinklers alleen aanslaan bij echt gevaar. Voor dit soort situaties zijn de Pre-action sprinklersystemen ideaal. Deze systemen worden samen met rook-/hittesensoren geplaatst. Op deze manier heeft u de voordelen van een droog sprinklersysteem met de snelle reactietijd van een nat sprinklersysteem.
  • Deluge systeem: Bij gebouwen voor opslag van vuurwerk, explosieven of brandgevaarlijke stoffen is extra bescherming noodzakelijk. Hiervoor is een deluge systeem uitermate geschikt. In het geval van brand zal de gehele ruimte besproeid worden om overslaan en uitbreiding van de brand tegen te gaan. Daarnaast gebruikt dit systeem grotere hoeveelheid water om de brand direct te smoren.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van sprinklerinstallaties of wilt u advies over een sprinklersysteem? Neem dan contact op met FIRE STOP Holland. Wij adviseren u graag!