IR-Camera detectie

De uitdaging voor recyclingbedrijven
FIRE STOP Holland is een projectsamenwerking met Rosenbauer Brandschutz GmbH (Oostenrijk > leverancier stationaire blustechniek) gestart.  Blusmonitoren, gekoppeld aan infrarood-camera-detectie verzorgd door IGNIS3D, worden als individuele klantoplossing aangeboden. Hierbij stuurt het IR-systeem van IGNIS3D de blusmonitoren aan op basis van vooraf ingestelde temperatuurbewaking.

Als sprinklerinstallateur hebben wij al diverse sprinklersystemen bij recyclingbedrijven geïnstalleerd.
Deze installaties worden gecertificeerd opgeleverd, zodat dit voldoet aan de wensen van de eventueel eisende partij (als voorbeeld een verzekeraar en/of bevoegd gezag).

Als installatiedeskundige denken wij echter dat de recycling branche hun hallen met opgeslagen afval nog veel beter zou kunnen beveiligen. Een sprinkler, gemonteerd op 10-12 meter hoogte, wordt bij 56-68 graden (als voorbeeld) op deze hoogte aan het dak geactiveerd, in praktijk is dit al 700-800 graden onder in de hal > een vuurmassa bij afval.

Het IR-Camera systeem

Met het IGNIS 3D temperatuurdetectie systeem wordt de oppervlaktetemperatuur van het afval continue (per 2 minuten) gescand en wordt de temperatuur in elk vlak nauwkeurig gemeten. Hiermee kunnen wij hot spots van 30×30 cm op een afstand van 45 meter nauwkeurig detecteren.
De te detecteren oppervlaktetemperatuur is variabel configureerbaar, zodat een beginnende broeibrand vroegtijdig herkend kan worden. Wanneer de temperatuur de kritische alarmeringszone bereikt, volgt een automatische blussing gedurende 2 minuten. De infrarood camera van IGNIS3D is uniek in zijn features. De hot spot wordt exact bepaald (3D), de coördinaten voor de blussing uiterst precies berekend zodat de waterstraal precies het gebied treft waar een risicovolle temperatuurstijging aanwezig is.

Een specifieke objectherkenning met aanvullende filtering differentieert de hete onderdelen in voertuigen, heftrucks en machines van de daadwerkelijke hot spots aan de oppervlakte in een afvalberg.
Hiermee kan een beginnende (broei)brand snel en accuraat worden gedetecteerd en door het bluskanon van Rosenbauer automatisch gekoeld onder controle worden gehouden.

De IGNIS3D IR-camera, in combinatie met de Rosenbauer blusmonitoren, onderscheidt zich in de markt vanwege de nauwkeurigheid van de meting tot aan de hotspot. Het systeem is niet alleen geschikt een voor gedefinieerd gebied te blussen. Het blust ook exact op de hotspot locatie, gebaseerd op 3D calculatie (x-y-z coördinaten) omgezet in een uiterste precieze blusboog berekening.
FIRE STOP Holland voegt hier zijn expertise toe op gebied van watervoorraad, pomptechniek, buizen, bekabeling en installatie.

Het systeem is VdS gecertificeerd, er zijn inmiddels talrijke IR-camera’s bij recycling hallen in Midden Europa geïnstalleerd. Het systeem wordt echter ook toegepast voor beveiliging van afvalbergen in de open lucht.

Onze technische, klant specifieke toepassing wordt door verzekeraars, bevoegd gezag en opdrachtgevers als meest efficiënte en snelle oplossing gezien tegen beginnende brandhaarden.
Naast detectiesnelheid en precieze, efficiënte blussing kan een dergelijk systeem uiteindelijk ook nog goedkoper uitvallen in vergelijking met een sprinklerinstallatie.

Advies en offerte

Uiteraard is FIRE STOP Holland Detectie op de hoogte van actuele wet- en regelgeving op het gebied van branddetectie- en ontruimingssystemen. Wij adviseren u graag over brandbeveiligingsmiddelen, de bijbehorende normen en het onderhoud van brandmeldinstallaties.

Wij komen graag vrijblijvend langs op locatie om het systeem met een potentiële opdrachtgever door te nemen.

 

ir-camera
RN35
firestopholland-ir-camera-detectie-foto-blussing