Ontruiming

Op tijd gewaarschuwd

Ontruiming is bedoeld om de aanwezigen in het pand of gebouw te waarschuwen een veilig heenkomen te zoeken. Het zou te veel kostbare tijd kosten om elk individu voor het gevaar te waarschuwen, daarom zijn de zogenaamde ontruimingssystemen bedacht.

De ontruimingsinstallatie wordt vaak geïntegreerd met de brandmeldinstallatie. Zodra het systeem een brand detecteert zal het ontruimingssignaal in de meeste gevallen direct geactiveerd worden.

Ook de detectie van gas kan een ontruimingssysteem in werking stellen.  Een goed voorbeeld daarvan is gasdetectie in een parkeergarage door de aanwezigheid van een te hoge concentratie aan uitlaatgassen.

Soorten systemen

De meest voorkomende ontruimingsinstallatie is de zogenaamde ‘Type B’. Ook wel het slowwhoop signaal genoemd.  Dit is in Nederland een specifieke toon die enkel gebruikt wordt bij ontruiming.
Als er in een lawaaierige omgeving gewerkt wordt, wordt de Type B installatie (daar waar men bijvoorbeeld gehoorbescherming moet dragen) meestal aangevuld met optische signaalgevers (flitslampen).
Er bestaat ook een Type A installatie. Deze kenmerkt zich door een combinatie van de slowwhoop toon en gesproken woord in verschillende talen. Deze maakt u er op attent het pand zo snel mogelijk via de daarvoor aangewezen vluchtwegen te verlaten.

Norm in Nederland

De ontruimingsinstallatie valt in Nederland onder een specifieke norm, namelijk de NEN 2575. Wij informeren u graag over de normen waar uw systeem aan moet voldoen.

Offerte

Uiteraard is FIRE STOP Holland Detectie op de hoogte van actuele wet- en regelgeving op het gebied van branddetectie- en ontruimingssystemen. Wij adviseren u graag over brandbeveiligingsmiddelen, de bijbehorende normen en het onderhoud van brandmeldinstallaties.